Har du nyligen blivit förälder? Då vet du att det kan kännas som om du aldrig har varit så trött i hela ditt liv. Du har säkert hört råd som att försöka sova när barnet sover, men vilka andra råd kan du följa för att få mer – och bättre – sömn? Det är fantastiskt hur mycket lite extra sömn kan förbättra ditt humör – och för lite sömn förstöra det helt. Därför är det viktigt att du tar både kvantiteten och kvaliteten på din sömn på allvar.

Några överlevnadstips för föräldrar som kämpar med sömnbrist

Dela på nattvaket. En mycket bra strategi är att du och din partner delar på att vara vakna under natten. På så sätt kan du få minst fem timmars god sömn. I den första och mest krävande spädbarnsperioden kan man till exempel ta varannan natt.

Sov i olika rum. Om du verkligen vill ha en ostörd sömn, kan din partner och bebisen flytta till ett annat rum. På så sätt slipper du lyssna på när de äter och när det ska bytas torrt. Och så gör du samma sak när det är din tur.

Kom överens om vem som får gå upp tidigt i helgen. Ha en bestämd dag i kalendern då du får sova ut. Om du arbetar heltid, kan det vara svårt att få till det i vardagen. Därför är helger perfekta vilodagar.

Få optimal vila och sömn när du verkligen behöver det. Detta är särskilt viktigt för att ta hand om dig själv när du är småbarnsförälder. Tempurs sängar och kuddar ger optimal vila och ro. Tempur-materialet formar och anpassar sig exakt efter din kroppsform, ger bra stöd och en känsla av tyngdlöshet.

Hitta den perfekta säng som ger dig den vila du behöver! Hitta din närmaste Tempur-återförsäljare.

Gå till sängs när barnen ska sova. Följ barnens sömnmönster, och sitt inte vaken långt in på natten med tv-serier, mobilsurf och andra saker. Även om det finns mycket som behöver göras, eller om du vill ha en lugn stund för dig själv, är det värt att lägga sig ned på kudden när du kan. Tempur har ett brett urval av kuddar, vilket gör sömnen extra avkopplande.

Lägg dig ner även om du inte kan sova. Bara att ligga och koppla av i sängen kan ge dig nyttig vila enligt parents.com.

Få avlastning av familj och vänner.  Tacka ja om mor-och farföräldrar eller vänner vill ta hand om barnen under några timmar. Så får du värdefull vila och avkoppling, kanske till och med en riktig ”power nap”.