Det verkar naturligt att de enheter vi stirrar på hela dagar skulle ha en självklart plats även i sovrummet. Samma mobiler som vi skickar email från, och följer Facebook på, hela dagarna, är ofta det sista vi kollar på när vi går och lägger oss, och det första vi tittar på när vi vaknar. Det gäller speciellt oss som använder dem som väckarklockor.

Dock verkar vi betydligt mindre entusiastiska när det kommer till prylar som är speciellt inriktade på sömn. Tempurs undersökning bland 500 britter visade att endast 3% av dem använde något elektroniskt sömnhjälpmedel. Men det var ändå fler än i de flesta jämförbara länderna, som Tyskland med 2 % och Australien där endast 1 % av befolkningen använde någon typ av elektroniskt sömnhjälpmedel. I Japan, ett land känt för sin förkärlek för teknik, använde endast 4 % någon form av tillbehör för bättre sömn – även om detta kan öka snabbt i framtiden.

Kommer sömnhjälpmedel att förändra hur vi sover?

En av orsakerna till att prylar med “armbands”-teknologi, som Jawbone Up, Fitbit, Microsoft Band och Apple Watch, blivit populära, är att de kan samla in data om mönster i vår sömnrytm. En ny undersökning gjord av teknikforskningsföretaget CCS Insight, visade att cirka 21 % av dem som äger en sådan mätare uppgav att sömnregistrering var den viktigaste orsaken till att de köpt den. Tillverkarna brukar hävda att deras produkter kan visa skillnader i lätt och djup sömn, men den information som samlas in är ganska grundläggande. De kan registrera hjärtfrekvens och andning, men säger inget om ögonrörelser och hjärnaktivitet, vilket kan ge verklig användbar information om sömnmönster.

Nya produkter

Nu kommer dock produkter som kan göra just det. Consumer Electronics Show (CES) show 2016 delade ut ett innovationspris till företaget AcousticSheep och deras nya produkt SleepPhones Harmony. Det är ett lätt pannband kombinerat med trådlös hörlur som registrerar och analyserar bärarens huvudrörelser under sömnen. Utifrån dessa kan sensorerna avgöra hur bra bäraren sover, och justera volym, ljud och rytm i musik som svagt spelas i användarens öron för att underlätta avslappning.

Den här metoden passar dem som tycker om att somna till en radio, eftersom den ger ett mer skräddarsytt och flexibelt sätt att anpassa ljudet utifrån sömnmönstret.  Men de flesta gillar inte att sätta på sig pannband och annat innan de går till sängs, därför har en ny typ av hjälpmedel för att samla information om vad som händer när vi sluter ögonen.

Liten och enkel

Samsung är ledande på detta område med SleepSense som passar ihop med detta sydkoreanska företags bredare utbud av hemteknologi. Enheten får plats under madrassen och samlar information om kroppsrörelser, hjärtfrekvens och andning under natten. En mobilapp analyserar alla data och ger användaren en “sleep score”. Det finns även en smart väckningsfunktion som kan väcka användaren när sömnen inte är så djup, vilket minskar risken för irritation.

Allt-i-ett

Det franska företaget Withings har gått ett steg längre med sitt Aura Total Sleep System, som ska ge optimalt med ljus under natten, så att det liknar naturliga ljusförhållanden. Det påverkar produktionen av  melatonin, så att man vaknar gradvis. Ett enklare system som företaget utvecklat är en smart väckarklocka som mer liknar en sänglampa och anpassar ljus och ljud – som musik – för att underlätta insomnandet och göra uppvaknandet lättare genom att simulera en soluppgång eller genom ett ljudväckningsprogram.

Det mest, eller minst, privata?

Trots det stora utbudet av prylar som kan samla in stora mängder användbar data, och all debatt om dataintegritet, verkar sömnmönster vara ett område som allmänheten inte har några synpunkter på. I Tempurs undersökning  uppgav endast 1 % av de tillfrågade i Storbritannien att de inte skulle vara tillfreds med att ett företag skulle ha kunskap om deras sömnmönster. Detta är en anmärkningsvärt låg andel med tanke på att sovrummet känns som hemmets mest privata plats och är mycket mer intimt än ett Facebookflöde. Hur man än ser på det, så börjar sömnen bli smartare.