Kopplingen mellan sömn och motion är tydlig för alla som kämpat i gymmet efter en sen kväll eller sömnlös natt. Men motion och sömn påverkar varandra på ett antal andra sätt. TEMPUR har tagit en titt på dessa kopplingar för att hjälpa dig att prestera bättre på gymmet och få mer ro i sovrummet.

Kan motion hjälpa mig att sova bättre?

Det verkar självklart – om du motionerar blir du trött och då somnar du lättare. Det finns dock forskning som tyder på att om du tröttar ut dig fysiskt, så kan du tvärtom känna dig pigg när du ska somna. Men det finns också andra studier där regelbunden motion verkar vara ett bra sätt för att komma till rätta med sömnproblem.

Gör motion det svårare att somna?

Motion stimulerar dig både mentalt och fysiskt. Det måste väl vara det sista du vill precis innan du ska gå och lägga dig? Både ja och nej.

Ny forskning visar att träning på kvällen kanske inte påverkar hur snabbt du somnar – inom vissa gränser. Många specialister ger rådet att vänta minst en timme innan man går och lägger sig efter träning. Då hinner stimulerande hormoner som adrenalin och kortisol, som ökar i kroppen vid motion, återgå till normala nivåer.  Temperatursänkningen i kroppen efter träning kan också göra det lättare att somna eftersom det liknar den som sker när kroppen gör sig redo att sova. Men självklart gäller detta inte för alla och motion före sänggåendet kan vara alldeles för stimulerande för en del – särskilt om du tränar i en livfull, stökig miljö.Testa att variera dina träningstider, för att hitta det alternativ som passar dig bäst.

Hur mycket sömn behöver man när man tränar?

Om du motionerar dagligen bör du vara noga med hur många timmars sömn du får. Du behöver ofta mer än det rekommenderade minimum på sju timmar som man brukar utgå ifrån, för att bli utvilad – särskilt efter hård träning eller styrketräning. Styrketräning bryter ner muskelfibrer som sen återhämtar sig och blir större och starkare. Det är därför styrketräning ger större muskler. Vila och sömn är avgörande för denna återhämtningsprocess och för att din kropp ska kunna fortsätta att utvecklas mot dina träningsmål.

Att skaffa en säng som är utformad efter dig är viktigt för att ge dig den bästa nattsömnen och bidra till återhämtning. Till skillnad från andra ”memory foam”-madrasser, har TEMPUR-madrasser en öppen cellstruktur som ger miljoner stödpunkter som minskar trycket på din kropp när du sover, vilket underlättar din återhämtning och ger dig en riktigt god nattsömn.