Dygnsrytm

De flesta har en naturlig dygnsrytm, då man är vaken på dagen och sover på natten. För många är det naturligt, för andra nånting som krävs på grund av t.ex. arbete eller skola. Men alla arbetar inte på dagtid, utan har skiftarbete där nattarbete ingår. Det kan störa sömnrutinerna och sömnen bli störd av växlingarna mellan att sova på dagtid och på natten.

Sen finns det vi brukar kalla “nattmänniskor”. Vissa av oss upplever att vi fungera bättre på natten – vi är mer pigga, kreativa och mår helt enkelt bättre av att vara verksamma under nattens timmar.

Problemen med att “vända på dygnet” kan vara att man får för lite dagsljus, inte har möjlighet att ha det sociala liv man vill ha, eller att man får sömnproblem när man ska vända dygnet rätt. Det finns en del tips för den som hamnat i en situationen, och vi delar med oss av en del av dem här.


Regelbundna och fasta sömnrutiner

Om du vill få den allra bästa sömnen, ska du skaffa dig bra rutiner. Du får bättre sömn om du både lägger dig och vaknar samma tid varje dag. Sömnen följer en dygnsrytm som styrs av en biologisk klocka i hjärnan. På samma sätt kontrolleras många processer i kroppen...