Mediekonsumtion

Tillhör du dem som gärna använder mobilen eller läser på läsplatta när du gått och lagt dig? Det finns inga generella rekommendationer som säger att sömnen blir sämre för att man läser vid sängdags. Många har ju alltid haft en god bok eller tidskrift på nattygsbordet för att kunna läsa en stund innan det är dags att släcka och sova.
Men det finns sätt som gör att man kan att läsa på mobilen, datorn eller läsplattan utan att bli för pigg, bara genom att minska mängden blått ljus på displayen.

En annan typ av mediekonsumtion i sovrummet är att använda elektroniska sömntillbehör och hjälpmedel för att samla data om sömnmönster och få hjälp att både somna och vakna på ett naturligt och behagligt sätt. Läs mer om hur långt tekniken har kommit på detta område.


Använda mobilen före läggdags

Mindre blått ljus Om du har svårt att lägga undan mobiltelefon i sängen, kan du också använda ”Night Shift”, som justerar färgtemperaturen så att skärmen blir varmare. Det kommer att minska det blå ljuset, vilket sänker nivån på melatonin som gör dig mer...

Använder du elektronisk sömnhjälp?

Det verkar naturligt att de enheter vi stirrar på hela dagar skulle ha en självklart plats även i sovrummet. Samma mobiler som vi skickar email från, och följer Facebook på, hela dagarna, är ofta det sista vi kollar på när vi går och lägger oss, och det första vi...