Motion

Finns det en koppling mellan sömn och motion? Och påverkar motion sömnen positivt eller är det kanske dåligt att motioner om man vill sova gott? Den första frågan är lätt att besvara eftersom det länge varit känt att fysisk aktivitet påverkar oss på många plan – både fysiskt och psykiskt – och sömnen är inget undantag.

Men exakt hur motion påverkar sömn är en lite knivigare fråga. Det är nämligen så att motion kan påverka sömn både positivt och negativt och det som fungerar för en del kanske inte alls gör det för andra. Här redogör vi för vad man vet om sömn och motion och ger lite tips i ämnet.

Vi har även fördjupat oss i ämnet vikt och sömn. Är det möjligt att sova sig smalare? Det låter ju som den idealiska bantningskuren för många, och studier har visat att det finns ett samband mellan sömn och hunger. Så läs mer om hur sömn kan förhindra viktökning och kanske hjälpa dig att tappa några kilo.


Att hoppa in på gymmet och sen hoppa i säng

Kopplingen mellan sömn och motion är tydlig för alla som kämpat i gymmet efter en sen kväll eller sömnlös natt. Men motion och sömn påverkar varandra på ett antal andra sätt. TEMPUR har tagit en titt på dessa kopplingar för att hjälpa dig att prestera bättre på gymmet...

Kan man sova sig smalare?

God sömn är en avgörande faktor Det är allmänt känt att för lite sömn gör dig sliten, håglös och lättirriterad, men visste du att sömnbrist också kan påverka din vikt? Kroppsvikten ökar i takt med att sömnkvaliteten blir sämre. Flera norska och utländska studier visar...