Sovrummets inredning

Det finns många teorier och tips om hur man inreder sitt sovrum på bästa sätt. Det kan handla om allt från bästa färgval till rätt möblering. Målet för många teorier, som exempelvis den ständigt populära feng shui, är att skapa ett rum som skapar de absolut bästa förutsättningarna för en god natts sömn.

Men vilka de förutsättningarna är kan variera stort från person till person. Därför är det en bra utgångspunkt att försöka formulera för sig själv vad man trivs med och vad som tidigare har fungerat bra och vad som har fungerat mindre bra. Exempelvis frågan om att ha andra funktioner i sitt sovrum förutom själva sängen och kanske sängbord och garderob – för vissa ett störande moment som gör det svårt att sova, för andra en skön miljö som ger trygghet och avkoppling.

Om du t.ex. är en person som gillar att ta jobb eller underhållning med in i sovrummet i form av dator, tv eller annat, så kanske det inte alls stör din sömn utan tvärtom hjälper dig att somna på det sätt som du föredrar. Om du å andra sidan har svårt att somna när något annat pockar på uppmärksamhet, är ett mer avskalat sovrum ett bättre val. Läs mer om sovrumsinredning och få kanske lite idéer om hur just du vill möblera ditt sovrum.


Kontor i sovrummet

Är det bra för sömnen att ha kontor i sovrummet? Kan ett skrivbord ha en negativ inverkan på sömnen och bör datorn bannlysas om man ska skapa en god sovmiljö? Nja, det beror som så mycket annat på vilken person du är. Om du vet med dig att du lätt blir stressad av att...

Sängens placering i rummet

Finns det regler för hur en säng ska placeras i det rum som man valt att sova i? Ett svar på den frågan är kanske att det beror på själva rummet. I vissa rum finns kanske inte så många alternativ att välja på. Rummets storlek eller konstruktion sätter gränser och man...