Oavsett om du är morgonpigg eller en nattuggla, så är alla överens om att det skönaste är att somna med en gång du lägger ner huvudet på kudden. Ingenting är mer irriterande än att ligga vaken på natten, och tillräcklig med sömn är viktigt för en god hälsa. Forskare har kommit fram till att vissa livsmedel och drycker gör det lättare för dig att somna.

Detta bör du äta och dricka

  1. Körsbär: Dessa små röda bär innehåller kroppens sömnhormon melatonin. En studie visade att människor som kämpade med kronisk sömnlöshet fick en liten förbättring av både hur länge de sov och hur bra sömnen upplevdes, när de drack körsbärssaft, enligt Health.com.
  2. Mjölk: Har du barndomsminnen av farmor som gav dig varm mjölk för att hjälpa dig att sova? Mjölk innehåller tryptofan, som är en aminosyra. Tryptofan omvandlas till serotonin i hjärnan. Serotonin reglerar humör, aptit och sömn. Vissa tror att om man får i sig denna aminosyra, så går det lättare att somna.
  3. Spannmål: Kolhydrater är i allmänhet bra för sömn, men det är ändå inte en bra idé att äta ett helt paket kex före läggdags. Försök istället med en skål flingor och mjölk. Annars kan också quinoa, bovete och korn rekommenderas.
  4. Bananer: Denna frukt ger bra mättnadskänsla och innehåller kolhydrater, som bidrar till att förbättra sömnen. Bananer innehåller också magnesium och kalium, vilket ger en naturlig muskelavslappning.
  5. Kalkon: Precis som mjölk så innehåller även kalkon tryptofan, som kan göra dig mer sömnig.
  6. Sötpotatis: Sötpotatis ger söta drömmar eftersom de har komplexa kolhydrater, som tar längre tid att bryta ner i kroppen. Dessutom innehåller både sötpotatis, vanlig potatis med skal, bönor och papaya muskelavslappnande kalium.
  7. Jasminris: kroppen smälter jasminris långsamt och frigör glukos gradvis i blodet. En studie visar att om du äter jasminris fyra timmar före sänggåendet halverar du insomningstiden, jämfört med att äta en måltid med högt glykemiskt index.

På Tempur vi är särskilt upptagna av sömn. Nu har vi fantastiska priser på utvalda produkter som kan ge dig bättre nattsömn. Här hitta du din närmaste Tempur återförsäljare.