Vi tillbringar en tredjedel av livet med att sova i vår säng, och de allra flesta ligger i samma ställning varje natt. Då är det kanske inte så konstigt att den sovställning du har påverkar både sömnkvaliteten och din hälsa. Att hitta en bra ställning att sova i kan hjälpa mot både halsbränna, snarkning, rynkor och inte minst problem i nacke och rygg.

Hur utvilad är du?

Vilken sovställning som är bäst för dig beror helt på vilka utmaningar du har i vardagen. Din sovställning är också helt avgörande för hur utvilad du känner dig när du vaknar. Om du sover på mage får du inte lika mycket vila som om du sover på rygg. Då är det kanske inte så konstigt om du känner dig trött om du sovit nästan hela natten på magen?

Den bästa sovställningen

Den bästa sovställningen för nacke och rygg är att ligga på rygg, enligt Health.com. Då är både huvud, nacke och ryggrad i neutralt läge. Den sovställningen är också bäst för dem som lider av halsbränna eller sura uppstötningar.  En annan fördel är att du slipper tryck mot ansiktet, vilket annars kan ge upphov till rynkor. Sover du på rygg är det dock större risk för att du börjar snarka.

Så förhindrar du snarkning

Den näst bästa sovställningen är att ligga på sidan. Den sovställningen är speciellt bra om du lider av snarkning, för då minskar risken för att du börjar snarka. Däremot ökar risken för rynkor, eftersom ditt ansikte trycks mot kudden.

 

Gravid eller förkyld?

Den bästa sovställningen när du är gravid är att ligga på sidan, eftersom det ökar blodcirkulationen i kroppen, och minskar trycket på nedre delen av ryggen. Om du är förkyld bör du också ligga på sidan. Om du lägger en extra kudde under huvudet, så förhindrar du att slem blockerar dina bihålor. När du sover på sidan kan du gärna använda en Tempurkudde, som formar sig efter huvudets form. Då får du bra stöd och en ännu bättre sömn.

 

Den sämsta sovställningen

Har du problem med nacken? Då kan det hända att du sover för mycket på magen! När du sover på magen hamnar ryggraden i en onaturlig ställning, och både hals och huvud blir fastlåsta under flera timmar åt gången. Det kan leda till nackproblem och spänningar som kan orsaka huvudvärk och andra problem. Om du använder en Tempur-madrass, som formar sig efter din kropp, så ger den bättre stöd än vanliga madrasser och bra skydd för ryggraden.

 

Välj rätt kudde och madrass

Det kan vara svårt att styra sin sovställning. Du vet ju inte hur du vrider och vänder på dig under natten. Därför är det viktigt att välja rätt säng. Investera i både en bra kudde och en bra madrass som ger dig det stöd och den vila du behöver.  Tempur-materialet ger stöd och formar sig efter kroppen oavsett hur du ligger.