Med dessa enkla tips får du en bättre vardag

Smärta i rygg och nacke är ett av de vanligaste hälsoproblemen bland svenskarna, och man tror att så många som 80% av oss kommer att drabbas av rygg- eller nacksmärta under sin livstid.

För många uppkommer sådan smärta på grund av av stress och ergonomi, det vill säga hur vi sover, sitter och arbetar. Lyckligtvis kan dessa problem förhindras, och det finns flera saker du själv kan göra för att ge dig och din rygg ett bättre liv. Här är några bra tips för bättre sömn:

Välj rätt underlag att sova på

Vaknar du med smärta i ryggen kan det vara så att du sover på fel underlag, till exempel om du ligger i en alltför hård eller mjuk säng. Om du sover på fel madrass kan det orsaka ryggvärk, dålig blodcirkulation och försämrad sömnkvalitet. Det är därför viktigt att välja rätt säng, en Tempur-säng och madrass kan förebygga sådana ryggsmärtor. Tempur-materialet formar sig efter din kropp, vilket minimerar tryckpunkterna medan du sover och ger ordentligt stöd för ryggen.

Byt kudde mot nacksmärta

Om du vill undvika smärta i nacken bör du ha en kudde som ger bra stöd och inte blir platt som en pannkaka så fort du lägger ner ditt huvud. Tempur-kuddar är kvalitetskuddar som stödjer ditt huvud och nacke på rätt sätt. Om du gillar att ligga på sida när du sover, kan du sätta en kudde mellan knäna för att avlasta rygg, bäcken och höftparti. Detta är bra, särskilt mot stel och smärtande ländrygg eller för gravida kvinnor med bäckensmärta.

Hitta rätt sovställning

Det finns också några sovställningar som är bättre för ryggen än andra. Den bästa sovställningen är att ligga på rygg. Då ligger både huvud, hals och ryggrad i neutralläge. Men att ligga på magen rekommenderas inte eftersom svaj i ryggen kan leda till ökad smärta och stelhet. När du sover på magen är ryggraden i en onaturlig ställning, och både nacke och huvud är låsta i många timmar åt gången. Detta kan leda till ökad smärta och stelhet i övre delen av ryggen och nacken. Gillar du fortfarande mest att sova på magen, kan det vara bättre att byta underlag, till exempel en Tempur-madrass, så att du kan få stöd och undvika att ryggen hamnar för långt ner.

Läs också: Din sovställning är viktigare än du tror

Få god sömn

God sömn är viktigt för hela kroppen, och sömnbrist kan orsaka mer smärta. Om du inte sover så mycket som du behöver är det viktigt att följa bra allmänna råd för att sova bättre. Till exempel, ta reda på vad rutiner har för betydelse för sömnen. Läs mer om sömnrutiner.