Sömn är lika viktigt som att äta och dricka – om vi inte får tillräckligt av det kan vi inte leva. När vi sover ägnar sig kroppen åt både återhämtning och läkning, utan att göra slut på en massa energi och inte minst vårt psyke får tid att vila och bearbeta intryck och händelser.

Därför är sömn lika viktigt för den mentala hälsan som den är för den fysiska. Om vi går för länge utan sömn påverkas vår mentala förmåga , med koncentrationssvårigheter som följd. Om sömnbristen blir riktigt allvarlig kan vi i värsta fall hamna i ett psykotiskt tillstånd.

Men vissa av oss påverkas mycket redan av att ha sovit för lite en enda natt. Irritation, svårigheter att fokusera och aptitlöshet eller stark hunger är några symtom som en dålig nattsömn kan ge.

Så god, regelbunden sömn är en fundamental faktor när det gäller både hälsa, välbefinnande, och prestationsförmåga. Därför är det en bra idé att försöka skaffa sig så stor kunskap som möjligt om vad som påverkar sömnen – både generellt och på ett personligt plan. Sängen, sovrummet, mat och motion är bara några variabler som spelar in och som kan avgöra om du vaknar plågsamt trött eller härligt utsövd.