Om du vill få den allra bästa sömnen, ska du skaffa dig bra rutiner. Du får bättre sömn om du både lägger dig och vaknar samma tid varje dag. Sömnen följer en dygnsrytm som styrs av en biologisk klocka i hjärnan. På samma sätt kontrolleras många processer i kroppen – både sömn, vakenhet, temperatur och kroppens matsmältning.

Ett viktigt råd är att ha en bra och stabil dygnsrytm, och inte sova mer än ungefär en timme extra på semester. Se till att också få tillräckligt med dagsljus under dagen, då ljuset hjälper till att reglera din dygnsrytm och utsöndrandet av melatonin – kroppens sömnhormon.

Lägg dig vid rätt tid

Det är inte alltid lätt att följa en fast dygnsrytm, men nu kan mobilen hjälpa dig med detta. I både iPhone och iPad finns en funktion som heter Läggdags. Den hjälper dig att somna vid rätt tid och etablera regelbundna sömnrutiner. Funktionen gör det möjligt att ställa in en fast tid för när du ska gå till sängs och vakna upp. Du kan också se hur lång tid du sover, få en påminnelse när det är läggdags, och vakna upp till behagliga ljud.

Viktigt med kvalitetssömn

Det är inte bara vanliga sömnrutiner och bättre sömn som ökar sömnkvaliteten. Du måste också ha bra stöd för kroppen och skön sovkomfort under hela natten. Tempur-materialet anpassar sig till din kroppstemperatur, din vikt och din unika kroppsform, något som ger precis det du behöver för en god sömn. Materialet gör också att du inte rör sig lika mycket när du sover, vilket kan ge en bättre sömnkvalitet och minska antalet gånger du vaknar under natten.