Med dessa enkla tips får du och din partner bättre sömn

Ligger du i sängen och stirrar i taket för att din  partner snarkar när du ska sova? Eller får du din sömn förstörd för att du snarkar själv? De flesta snarkar ibland eller känner någon som gör det. Snarkning förekommer mest hos män, speciellt om de är medelålders eller äldre, och överviktiga.

Snarkljud kan vara otroligt irriterande att lyssna på, och en snarkande sängkamrat förhindrar ofta en god nattsömn. Lyckligtvis är det mycket som kan göras för att förbättra sovsituationen.

Enkla tips för att slippa snarkning

Undvik alkohol 4-5 timmar före läggdags. Att dricka alkohol innan du sover gör snarkningen värre, enligt sleepfoundation.org. Även människor som inte snarkar i vanliga fall kan snarka efter att ha druckit alkohol.

Byt sovställning: Det är större risk för att du snarkar om du sover på rygg, medan du minskar snarkningen om du sover på sidan. Man kan alltså vända den snarkande partnern över på sida för att få lugn och ro. Ett bra tips är att använda en Tempur Long Hug Pillow som stöttar hela kroppen, och bidrar till att hindra att man sover på rygg.

Ha bra sömnvanor: Dåliga sömnvanor kan ha en effekt som liknar den som alkohol har. Om du jobbar mycket utan att få tillräckligt med sömn leder det till att du är övertrött när du kommer i säng, vilket ökar risken för snarkning.

Skölj näsan: Snarkning hänger ofta samman med nästäppthet. Håll näsgångarna öppna. Om du lider av allergi eller är förkyld är det särskilt viktigt att rengöra näsan, till exempel med en varm dusch eller saltvattenssprej.

Städa sovrummet ofta: Damm och allergener i sovrummet och sängen kan orsaka snarkning. När dammade du takventilen eller bytte sängkläder sist? Det är heller inte bra att låta husdjur sova i sängen.

Håll din kroppstemperatur stabil: Tempur har utvecklat Breeze-produkter, både madrasser, täcken och kuddar, som transporterar bort svett när du sover. Detta bidrar till en stabil kroppstemperatur under hela natten.

Gå ner i vikt: En viktreduktion kan hjälpa dig som inte snarkat tidigare, men som började när du gick upp i vikt.

Om vuxna personer snarkar hela tiden och är väldigt trötta på dagarna, kan det bero på sömnapné. Kontakta därför läkare om ingenting annat hjälper.