Några goda råd för att må bättre under klimakteriet

Klimakteriet är något som alla kvinnor genomgår, vanligen med början när de närmar sig 50-årsåldern. Klimakteriet är en naturlig process, som öppnar nya möjligheter i livet. Det är viktigt att ta vara på sig själv, och lyssna på kroppen och vad den behöver under denna period.

Vad händer i klimakteriet?

Klimakteriet kan delas in i fyra fraser: premenopaus, perimenopaus, menopaus och postmenopaus. Den första fasen kan börja flera år innan din menstruation upphör, (menopausen), och då kan din menstruation bli oregelbunden. Du kan också märka andra förändringar i kroppen.

Olika problem

De flesta tänker på klimakteriet som en period av fysiska förändringar och problem, då man mister sin menstruation. Det finns många tecken på att man är i klimakteriet, som nattliga svettningar, värmevallningar, sömnproblem, humörsvängningar och koncentrationsproblem.

Värmevallningar kan vara allt från små variationer i hur du uppfattar temperaturen omkring dig till starka temperatursvängningar som kan vara både plågsamma och generande. Ett annat problem som kan uppstå tidigt är att du svettas mycket på nätterna.

Här är några goda råd som gör klimakteriet bättre:

Det är ingen idé att kämpa mot förändringarna. Försök istället att få tid för dig själv, och tänk på att klimakteriet bara sker en gång i livet.

Om du lider av nattliga svettningar är det bra att sova på ett underlag som transporterar bort svetten. Tempurs Breeze-materialet gör precis det. Tempur Breeze finns i flera olika madrasser och kuddar.

Sköt din hälsa och var fysiskt aktiv minst 30 minuter varje dag. All aktivitet är bra för dig.

Var uppmärksam på din vikt! Kontrollera vikten genom en bra kost.

Klä dig så att du enkelt kan ta på och av dig plagg om du har värmevallningar.

Bevara en god mental hälsa. Stressa ned! Både kortvarig och långvarig stress kan förvärra klimakteriebesvär.

Klimakteriet är en oundviklig del av livet, som vi inte kan komma ifrån. Därför är det smart att förbereda sig på bästa möjliga sätt, så att denna period blir lättare för både dig och din familj.