Blir det för varmt och kvavt för att sova? Dessa tips kan hjälpa dig.

Det är ofta svårt att sova i sommarvärmen, och du kanske vrider och vänder dig i sängen utan att kunna sova. Om du ligger vaken under ljusa och varma sommarkvällar kan det vara för varmt i sovrummet. Hög temperatur påverkar sömnen, både för att det blir svårare att sova och för att du lättare vaknar av småljud. Hur kan du få en bättre sommarsömn? Och vilken temperatur i sovrummet ska man ha för att få den bästa sömnen?

Håll din kroppstemperatur stabil

Det är mycket du kan göra för att få det bättre och svalare på natten. Temperaturen spelar stor roll för sömnkvaliteten. När du sover sjunker nivåerna av de ämnen som reglerar kroppstemperaturen, vilket kan göra att du vaknar och är iskall eller glödhet. För att behålla en stabil temperatur kan du pröva att ha mindre och tunnare nattkläder, och sova på en madrass som håller temperaturen mer stabil under natten. Tempurs sängar, kuddar och täcken hjälper dig att sova bättre, även i sommarvärmen.

Du kan få bättre sommarsömn med hjälp av dessa tips:

  • Ta en kall dusch innan du lägger dig, så att du är avkyld innan du hoppar i säng.
  • Vädra ordentligt, gärna i flera timmar innan du ska sova. Då blir det maximal luftcirkulation i rummet.
  • Ha det svalt i sovrummet. När du sover är den perfekta rumstemperaturen 14-18 grader.
  • Använd en madrass med temperaturreglering. Det är smart att sova på ett underlag som transporterar bort svetten, vilket Tempurs Breeze-produkter gör. Tempur Breeze finnes i olike madrasser och kuddar.´
  • Stressa ner och låt kroppen komma till ro före läggdags, genom att exempelvis ta en promenad eller läsa en bok.
  • Sätt upp en fläkt eller investera i aircondition i sovrummet.