Att få god nattsömn är svårt nog som det är, men om din sängkamrat är orolig och irriterande kan sömnen bli en ren mardröm. Har du till exempel en partner som snarkar, vänder och vrider sig oavbrutet eller har en helt annat dygnsrytm än du har? Här är 5 bra tips, som kan hjälpa dig att få den sömn du behöver:

  1. Ligger du och stirrar i taket för att din partner snarkar?

Ofta hänger snarkning samman med nästäppthet, så uppmuntra din partner att undersöka om det är orsaken till snarkningen. Ett annat bra tips är att be din partner att inte dricka alkohol strax före läggdags, då det kan påverka om man börjar snarka eller inte. Dessutom har sovställningen stor del i snarkningen. Det är större risk att man snarkar om man sover på rygg, men mindre risk om man sover på sidan. Därför kan du puffa över din snarkande partner på sida för att få lugn och ro. Om ingenting hjälper kan ni få fler råd av en sömnläkare.

  1. Ni vill ha olika temperatur i rummet

Vill du sova i ett varmt och skönt sovrum, medan din partner vill ha öppet fönster och lite kyligt? Välj då som en kompromiss en temperatur som är mitt emellan de ni föredrar. Då kan den av er som vill ha det varmare lägga på en extra filt eller ha en tjockare pyjamas, medan den andra kan sova utan täcke.

  1. Din partner sover väldigt oroligt

Stör din partner dig genom att han eller hon vänder sig mycket på natten? Alla byter sovställning några gånger per natt. Kvinnor verkar vara mer känsliga för att deras partner rör sig mycket, vilket innebär att risken är större att de blir väckta av en orolig partner. Tempur- materialet formar sig efter kroppsformen, och minimerar på så vis tryckpunkterna där madrassen trycker mot kroppen, vilket gör att du rör dig mindre under natten. Därför bör ni välja en Tempur-säng som dämpar rörelser så att ni inte stör varandra och får flera timmar av verklig vila.

  1. Ni har olika krav på madrassen

Vissa tycker om en fast känsla när de ligger i sängen, medan andra hellre vill ha en mycket mjukare känsla. Lyckligtvis kan man göra en sida av sängen mjukare och den andra fastare, så att ni inte behöver bli oense om vilken säng ni ska välja.

  1. Ni har olika dygnsrytm

Alla har vi en inbyggd klocka som bestämmer när vi ska somna på kvällen och vakna på morgonen. Har ni problem med att ni stör varandra eftersom ni går och lägger er vid olika tid? Visa hänsyn och stör inte i onödan, t.ex. genom att snooza med väckarklockan. Om du vill titta på tv på kvällen, så använd hörlurar. Om ni dessutom har en Tempur-säng, så kommer ni inte att störa varandra om en av er vill gå upp samtidigt som den andra sover gott.