Vardagen kan vara riktigt hektisk för många av oss, vilket ofta visar sig genom en förhöjd mental aktivitet på kvällen som gör att man inte får ro i kroppen. För mycket tankar och bekymmer före läggdags kan skapa sömnproblem. Det är också viktigt att minska stressnivån generellt. Om du börjar använda någon form av avslappningsteknik så kommer den att sänka stressnivån och kan hjälpa dig att somna fortare.´

Fokusera på andningen

Ett enkelt trick är att använda 4-7-8-tekniken som lägger fokus på andningen. Dr. Andrew Weil har utvecklat en avslappningsteknik som kan få dig att somna på under 60 sekunder. Detta befriar hjärnan från stress och bekymmer. Under övningen är det viktigt att hålla tungan mot baksidan av framtänderna.

Börja med att andas ut genom att göra ett “svosch”-ljud. Stäng munnen och andas in genom näsan medan du räknar till fyra. Håll andan medan du räknar till sju. Andas ut genom munnen och gör ett “svosch”-ljud, medan du räknar till åtta. Upprepa detta tre gånger till.

Övningen tar totalt 57 sekunder och enligt Dr. Weil ska du somna direkt efter övningen.

Stressa ner i vardagen

Det är inte bara vid sänggående som du bör ge kroppen lugn. I vardagen kan mindfulness hjälpa dig att fokusera på det inre och på att vara i nuet. Ett sätt är att få kontakt med andningen genom att följa din naturliga andning. Kontrollera inte andningen, utan studera bara hur din naturliga andning ser ut. Denna teknik kan enkelt användas på kontoret, i skolan eller när man ska sova.

En annan teknik är att påverka någonting genom att studera någonting annat. Du kan till exempel tända ett ljus och beskriva ljuslågans rörelser.

Har du rätt kudde?

Stela axlar och stel nacke kan vara tecken på att stressar för mycket i vardagen. Tempur har både ergonomiska och traditionella kuddar. Kuddarna är formgivna för att ge optimalt stöd till huvud, nacke och axlar för att skapa en bättre sovställning på natten. Detta gäller oavsett om du ligger på rygg eller på sidan. Du får en både bra och nödvändig vila, så välj den kudde som du tycker bäst om och vakna utsövd och redo för en ny dag.