Finns det regler för hur en säng ska placeras i det rum som man valt att sova i? Ett svar på den frågan är kanske att det beror på själva rummet. I vissa rum finns kanske inte så många alternativ att välja på. Rummets storlek eller konstruktion sätter gränser och man kanske bara har ett eller möjligen två val.

Om man har ett rum som är stort nog för flera olika placeringar av en säng handlar valet mer om personliga preferenser och vilka övriga möbler och prylar man har tänkt ha i sitt sovrum. Du kanske tillhör dem som vill koppla av med att se på tv eller film, skönt avslappnad i sängen. Då styr det var sängen bäst står placerad.

Om du däremot vill inreda enligt feng shui, en gammal teori med ursprung i Kina, som handlar om hur vår omgivning påverkar oss, är den typen av multifunktioner i sovrummet inte bra för sömnen. Man ska inte heller ställa sängen under ett fönster eller mellan ett fönster och en dörr, utan välja en ”kraftposition” mot en stadig vägg med fri sikt mot dörren.

Ibland får man kanske pröva sig fram till den sängplacering som fungerar bäst. De flesta sängar är ju flyttbara och man kan helt enkelt provligga sig fram till den plats där man får den absolut skönaste nattsömnen.