God sömn är en avgörande faktor

Det är allmänt känt att för lite sömn gör dig sliten, håglös och lättirriterad, men visste du att sömnbrist också kan påverka din vikt? Kroppsvikten ökar i takt med att sömnkvaliteten blir sämre. Flera norska och utländska studier visar att antalet sömntimmar per dygn har en koppling till BMI.

Viktökning över tid: Flera studier visar att minskad sömn ökar risken för viktökning över tid. Studien ”Nurses Health Study” följde 68 000 kvinnor. Man fann att kvinnor som sov mindre än fem timmar per natt, ökade mer i vikt över tid, än de som sov sju timmar per natt, enligt forskning.no.

Ökade hungerskänslor: Flera studier visar också att sömnbrist sänker produktionen av hormonet leptin, som reglerar din aptit. För lite leptin i kroppen ger dig ökad aptit och hungerskänslor. Det medför att du äter mer och som ett resultat av din ökade aptit ökar du i vikt.

Påverkar förbränningen: Ämnesomsättningen blir påverkad av för lite sömn, vilket ger långsammare förbränning. Om du inte sover tillräckligt, får du en långsammare viloförbränning, enligt American Journal of Clinical Nutrition.

Orolig mage: För lite sömn skadar matsmältningen, eftersom kroppen inte får lugn och tillräckligt med tid för att bearbeta maten. Du kan därför få både stressmage och förstoppning, eller bli lös i magen.

Äter för många måltider: Om du sover för lite kan det hända att du äter fler måltider än kroppen egentligen behöver, istället för att sova och låta kroppen vila.

Fler sömnproblem: Sömnapné förhindrar bra sömn, och leder lätt till viktökning. Överviktiga personer drabbas oftare av detta problem, som innebär att man gör andningspauser under natten. Personer med sömnapné tjänar på att gå ner i vikt. Så samtidigt som en viktminskning ger god sömn, är god sömn en stor hjälp när man ska gå ner i vikt.

Ge dig själv tid att slappna av

För att undvika en onödig viktökning och andra problem, bör du ta dig tid att slappna av under dygnet. Hitta din vilopuls och en bra dygnsrytm så att kroppen får en naturlig balans mellan kost, sömn och träning.

Sov bättre med Tempur

Om du vill ha bättre kontroll över din vikt är det en bra idé att försäkra dig om att få bra nattsömn. Bättre sömnkvalitet har en stor positiv effekt på vikten.

För att sova bättre är det väldigt viktigt att ligga på ett bra underlag. Tempus har sängar och madrasser som ger dig tre unika upplevelser. Tempur formar sig exakt efter din kroppsform och ger dig en lugnare, bättre sömn.