Då bör du läsa detta
Många sover med handen under kudden, vilket lätt leder till stelhet eller till att hela armen domnar. Är du en av dem och oroar dig för att något är fel?

Orsaken till att detta sker är oftast bara att du har sovit med händerna i fel ställning, något som hindrar blodcirkulationen. Det kan hända alla, oavsett ålder.

En obehaglig känsla
När handen eller armen somnar medan du sover, kan du känna en stickande känsla. Du har kanske ingen känsel i en hand eller båda händerna när du vaknar. Det kan också hända att du har svårt att knyta händerna eller räta ut dem. Lyckligtvis försvinner dessa dessa symtom snabbt.

Om du har legat på händerna kan det hjälpa att knyta och öppna händerna några gånger. Det kan också hjälpa att skaka armarna försiktigt och hålla dem högt.

Formar sig efter armen
Att ha en bra kudde kan vara helt avgörande för att undvika dessa problem. Tempur-kudden formar sig efter kroppen, så att armen får maximal vila, även om om den ligger under kudden. Det finns även andra saker du kan göra för att slippa obehagliga stickningar och domningar efter en lång natts sömn.

Här är några flera tricks:
Undvik att lägga händerna under kudden eller huvudet när du sover, och ligg inte ovanpå armen. Då får du god blodcirkulation.

Sov inte med knutna händer. Försök att ha dem utsträcka.

Använd en kudde som ger bra stöd, exempelvis en Tempur-kudde som formar sig efter kroppen och ser till att blodcirkulationen är bra.

Ha gärna en kudde under knäna också, exempelvis en Tempur Universalkudde – en stödkudde som ger komfort och minskar obehag.

Byt sovställning, och sov på rygg. Då undviker du sovställningar som kan göra att händerna domnar när de ligger under kudden.

Drick te med ingefära, som kan bidra till ökad blodcirkulation.

Gör övningar som stärker axlar, nacke och armar.

Det finns även vissa sjukdomstillstånd som kan orsaka domningar, till exempel dålig blodcirkulation och diabetes. Så kontakta läkare om symtomen upprepas ofta.